Analysis of teachers' conceptions on the topic of healthy eating, in a continuing education workshop, based on the Interactive Didactic Sequence (SDI)

Authors

DOI:

10.23926/RPD.2024.v9.e24029.id932

Keywords:

Healthy eating, Interactive Didactic Sequence, Teacher training, Science teaching

Abstract

The objective of this study is to understand what conceptions teachers from different areas of knowledge, who work in a basic education school, have on the topic of healthy eating. The work is characterized as qualitative case study research. An Interactive Didactic Sequence (SDI) was carried out with eight teachers from the final years, from different areas of knowledge, in a school located in the municipality of Redenção-Ce. The analysis consisted of discussing the findings with the references that support the SDI, as well as theoretical studies on healthy eating and the school environment. It was found that the SDI contributed to the understanding of conceptual concepts on the topic of healthy eating and the need for investment in training for teachers on this topic. Furthermore, it showed the importance of more teachers participating in the SDI, contributing to the complexity of defining healthy eating.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Geyvison Cavalcante Gomes , student

Graduando em licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira. Membro do projeto de extensão conhecendo os alimentos: atividades coletivas educativas destinadas à promoção de boas práticas alimentares aplicadas nas escolas da região do Maciço de Baturité.

Rômulo Wesley Nascimento Silva, PPGEC/UFRPE

Licenciado em Ciências Biológicas pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB). Mestrado em Ensino em Biociências e Saúde pelo Instituto Oswaldo Cruz (IOC/FIOCRUZ/RJ). Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Ensino das Ciências da Universidade Federal Rural de Pernambuco (PPGEC/UFRPE).

References

ALVES, Gabriela Manhães; CUNHA, Teresa Claudiana de Oliveira. A importância da alimentação saudável para o desenvolvimento humano. Revista Perspectivas online e: humanas e sociais aplicadas, v. 10, n.27, p. 46-62, 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/340496251_A_IMPORTANCIA_DA_ALIMENTACAO_SAUDAVEL_PARA_O_DESENVOLVIMENTO_HUMANO. Acesso em: 10 maio 2024.

BRASIL. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação - FNDE. 2017.

BRASIL. Ministério da Saúde. Caderno de atividades: Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Ensino Fundamental II / Ministério da Saúde, Universidade do Estado do Rio de Janeiro. – Brasília: Ministério da Saúde, 2019.

BRASIL. Ministério da Educação. Base Nacional Comum Curricular. Brasília, 2018.

FORNAZARI, Valeria Brumato; OBARA, Ana Tiyomi. A formação inicial de professores de ciências para a promoção da alfabetização em nutrição no ensino fundamental II: possibilidades e limites. Revista Ensino, Saúde e Ambiente. v. 2 (2), p. 156-185, 2019. Disponível em: https://periodicos.uff.br/ensinosaudeambiente/article/view/21614/20990. Acesso em: 10 maio 2024.

HOBOLD, Marcio Roberto; ROSINKE, Patrícia; WOBETO, Carmen. Sequência didática interdisciplinar sobre os minerais essenciais e suas implicações no funcionamento do corpo humano. Revista Prática Docente, [s. l.], v. 8, p. e23048, 2024. Disponível em: https://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/728. Acesso em: 9 maio. 2024.

LOUZADA, Maria Laura da Costa; et al. Impacto do consumo de alimentos ultraprocessados na saúde de crianças, adolescentes e adultos: revisão de escopo. Cadernos de saúde pública, v. 37, n.1, p.1-48, abr.2021. https://doi.org/10.1590/0102-311X00323020 . Acesso em: 12 maio 2024.

MARTINELLI, Suellem Secchi.; CAVALLI, Suzi Barletto. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciência & Saúde Coletiva, v. 24, n. 11, p. 4251–4262, nov. 2019. https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017

MINAYO, Maria Cecília de Souza (org.). Pesquisa Social. Teoria, método e criatividade. 18 ed. Petrópolis: Vozes, 2001.

NUPENS-USP. Brasileiro consumiu menos alimentos regionais nos últimos 20 anos. 2022. Disponível em: https://www.fsp.usp.br/nupens/brasileiro-consumiu-menos-alimentos-regionais-nos-ultimos-20-anos/. Acesso em: 05 maio 2024.

OLIVEIRA, Maria Marly de. Complexidade, dialogicidade, círculo hermenêutico no processo de pesquisa e formação de professores. In: ENCONTRO NACIONAL DE PESQUISA EM EDUCAÇÃO EM CIÊNCIAS, 8, 2011, Campinas. Anais do VIII ENPEC[...]. Campinas: ABRAPEC,2012 p.1-13.

Disponível em: https://abrapec.com/atas_enpec/viiienpec/resumos/R0307-1.pdf. Acesso em 05 maio 2024.

OLIVEIRA, Maria Marly. Sequência didática interativa no processo de formação de professores. 1ª edição. Petrópolis, RJ: Vozes, 2013.

OLIVEIRA, Berlania Miranda Santos et al. Hábitos Alimentares Relacionados ao Desenvolvimento de Doenças Cardiovasculares em Adolescentes. UNICIÊNCIAS, [S. l.], v. 19, n. 1, 2015. Disponível em: https://doi.org/10.17921/1415-5141.2015v19n1p%25p Acesso em: 11 maio 2024.

SILVA, Ana Paula Bezerra da; OLIVEIRA, Maria Marly de. A sequência didática interativa como proposta para formação de professores de matemática. In. Encontro nacional de pesquisa em educação em ciências, VII. 2009, Florianópolis, p.1-11. Disponível em: https://fep.if.usp.br/~profis/arquivos/viienpec/VII%20ENPEC%20%202009/www.foco.fae.ufmg.br/cd/pdfs/430.pdf. Acesso em 24 abril de 2024.

SILVA, Iradeth. Os benefícios da alimentação saudável aliada às práticas de educação física. 39. FAMEP: 2018 Teresina: Tese (Licenciatura plena em educação física) - Faculdade do Médio Parnaíba, Teresina, 2018. Disponível em: https://www.famep.com.br/novo/famep/producao-cientifica/graduacao/educacao-fisica/19-os-beneficios-da-alimentacao-saudavel-aliada-as-praticas-de-educacao-fisica.pdf. Acesso em: 09 maio 2024.

SILVA, Rômulo Wesley Nascimento; SILVA, João Carlos Clementes da; AQUINO, Rafael dos Santos; LEÃO, Ana Maria dos Anjos Carneiro. Formação inicial de professores de ciências biológicas para o ensino do tema saúde. In: OLIVEIRA, Maria. (Org). Dialogicidade, hermenêutica e complexidade na formação continuada de professores. Santo Ângeo: Metrics, 2023.p. 87-102.

UNITED NATIONS. Transforming Our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Disponível em: https://sdgs.un.org/2030agenda Acesso em: 29 de abr. 2024.

YIN, Robert, K. Estudo de caso: planejamentos e métodos. 2ª edição. Porto alegre; Bookman, 2005.

Published

2024-12-12

How to Cite

CAVALCANTE GOMES , Geyvison; NASCIMENTO SILVA, Rômulo Wesley; SOUSA, Marcia Barbosa. Analysis of teachers’ conceptions on the topic of healthy eating, in a continuing education workshop, based on the Interactive Didactic Sequence (SDI). Revista Prática Docente (Journal Practice Teacher), [s. l.], vol. 9, p. e24029, 2024. DOI: 10.23926/RPD.2024.v9.e24029.id932. Disponível em: http://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/932. Acesso em: 21 dec. 2024.

Issue

Section

Natural sciences and their technologies