Analysis of teachers' conceptions on the topic of healthy eating, in a continuing education workshop, based on the Interactive Didactic Sequence (SDI)
DOI:
10.23926/RPD.2024.v9.e24029.id932Keywords:
Healthy eating, Interactive Didactic Sequence, Teacher training, Science teachingAbstract
The objective of this study is to understand what conceptions teachers from different areas of knowledge, who work in a basic education school, have on the topic of healthy eating. The work is characterized as qualitative case study research. An Interactive Didactic Sequence (SDI) was carried out with eight teachers from the final years, from different areas of knowledge, in a school located in the municipality of Redenção-Ce. The analysis consisted of discussing the findings with the references that support the SDI, as well as theoretical studies on healthy eating and the school environment. It was found that the SDI contributed to the understanding of conceptual concepts on the topic of healthy eating and the need for investment in training for teachers on this topic. Furthermore, it showed the importance of more teachers participating in the SDI, contributing to the complexity of defining healthy eating.
Downloads
Metrics
References
ALVES, Gabriela Manhães; CUNHA, Teresa Claudiana de Oliveira. A importância da alimentação saudável para o desenvolvimento humano. Revista Perspectivas online e: humanas e sociais aplicadas, v. 10, n.27, p. 46-62, 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/340496251_A_IMPORTANCIA_DA_ALIMENTACAO_SAUDAVEL_PARA_O_DESENVOLVIMENTO_HUMANO. Acesso em: 10 maio 2024.
BRASIL. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação - FNDE. 2017.
BRASIL. Ministério da Saúde. Caderno de atividades: Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Ensino Fundamental II / Ministério da Saúde, Universidade do Estado do Rio de Janeiro. – Brasília: Ministério da Saúde, 2019.
BRASIL. Ministério da Educação. Base Nacional Comum Curricular. Brasília, 2018.
FORNAZARI, Valeria Brumato; OBARA, Ana Tiyomi. A formação inicial de professores de ciências para a promoção da alfabetização em nutrição no ensino fundamental II: possibilidades e limites. Revista Ensino, Saúde e Ambiente. v. 2 (2), p. 156-185, 2019. Disponível em: https://periodicos.uff.br/ensinosaudeambiente/article/view/21614/20990. Acesso em: 10 maio 2024.
HOBOLD, Marcio Roberto; ROSINKE, Patrícia; WOBETO, Carmen. Sequência didática interdisciplinar sobre os minerais essenciais e suas implicações no funcionamento do corpo humano. Revista Prática Docente, [s. l.], v. 8, p. e23048, 2024. Disponível em: https://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/728. Acesso em: 9 maio. 2024.
LOUZADA, Maria Laura da Costa; et al. Impacto do consumo de alimentos ultraprocessados na saúde de crianças, adolescentes e adultos: revisão de escopo. Cadernos de saúde pública, v. 37, n.1, p.1-48, abr.2021. https://doi.org/10.1590/0102-311X00323020 . Acesso em: 12 maio 2024.
MARTINELLI, Suellem Secchi.; CAVALLI, Suzi Barletto. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciência & Saúde Coletiva, v. 24, n. 11, p. 4251–4262, nov. 2019. https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017
MINAYO, Maria Cecília de Souza (org.). Pesquisa Social. Teoria, método e criatividade. 18 ed. Petrópolis: Vozes, 2001.
NUPENS-USP. Brasileiro consumiu menos alimentos regionais nos últimos 20 anos. 2022. Disponível em: https://www.fsp.usp.br/nupens/brasileiro-consumiu-menos-alimentos-regionais-nos-ultimos-20-anos/. Acesso em: 05 maio 2024.
OLIVEIRA, Maria Marly de. Complexidade, dialogicidade, círculo hermenêutico no processo de pesquisa e formação de professores. In: ENCONTRO NACIONAL DE PESQUISA EM EDUCAÇÃO EM CIÊNCIAS, 8, 2011, Campinas. Anais do VIII ENPEC[...]. Campinas: ABRAPEC,2012 p.1-13.
Disponível em: https://abrapec.com/atas_enpec/viiienpec/resumos/R0307-1.pdf. Acesso em 05 maio 2024.
OLIVEIRA, Maria Marly. Sequência didática interativa no processo de formação de professores. 1ª edição. Petrópolis, RJ: Vozes, 2013.
OLIVEIRA, Berlania Miranda Santos et al. Hábitos Alimentares Relacionados ao Desenvolvimento de Doenças Cardiovasculares em Adolescentes. UNICIÊNCIAS, [S. l.], v. 19, n. 1, 2015. Disponível em: https://doi.org/10.17921/1415-5141.2015v19n1p%25p Acesso em: 11 maio 2024.
SILVA, Ana Paula Bezerra da; OLIVEIRA, Maria Marly de. A sequência didática interativa como proposta para formação de professores de matemática. In. Encontro nacional de pesquisa em educação em ciências, VII. 2009, Florianópolis, p.1-11. Disponível em: https://fep.if.usp.br/~profis/arquivos/viienpec/VII%20ENPEC%20%202009/www.foco.fae.ufmg.br/cd/pdfs/430.pdf. Acesso em 24 abril de 2024.
SILVA, Iradeth. Os benefícios da alimentação saudável aliada às práticas de educação física. 39. FAMEP: 2018 Teresina: Tese (Licenciatura plena em educação física) - Faculdade do Médio Parnaíba, Teresina, 2018. Disponível em: https://www.famep.com.br/novo/famep/producao-cientifica/graduacao/educacao-fisica/19-os-beneficios-da-alimentacao-saudavel-aliada-as-praticas-de-educacao-fisica.pdf. Acesso em: 09 maio 2024.
SILVA, Rômulo Wesley Nascimento; SILVA, João Carlos Clementes da; AQUINO, Rafael dos Santos; LEÃO, Ana Maria dos Anjos Carneiro. Formação inicial de professores de ciências biológicas para o ensino do tema saúde. In: OLIVEIRA, Maria. (Org). Dialogicidade, hermenêutica e complexidade na formação continuada de professores. Santo Ângeo: Metrics, 2023.p. 87-102.
UNITED NATIONS. Transforming Our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Disponível em: https://sdgs.un.org/2030agenda Acesso em: 29 de abr. 2024.
YIN, Robert, K. Estudo de caso: planejamentos e métodos. 2ª edição. Porto alegre; Bookman, 2005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 A Revista Prática Docente tem o direito de primeira publicação
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the paper simultaneously licensed under the Licença Creative Commons Attribution allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g. publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.