The genetic and cultural heritage of creole seeds in the perception of students of the Degree in Education in Campo de Picos-PI

Authors

DOI:

10.23926/RPD.2024.v9.e24034.id936

Keywords:

Agrobiodiversity., Teacher training, Interdisciplinarity

Abstract

Discussions about the conservation and use of creole seeds are an important tool in the training of rural educators and in valuing the role of these seeds in traditional communities. This study aimed to understand the perception of undergraduate students in Rural Education about the genetic and cultural heritage of creole seeds. Thus, online questionnaires containing open and closed questions were applied, which were analyzed through qualitative and quantitative approaches. It was found that 88.6% of the students know the subject, 86.4% understand that creole seeds are preserved by farmers, and 81.8% know that they are important for productive autonomy and food sovereignty. The role of undergraduate students in strengthening food sovereignty and conserving creole varieties is crucial. Therefore, it is necessary to promote institutional incentives, research, extension, and collaboration between universities and traditional communities to strengthen food sovereignty and conserve creole seeds.

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Author Biographies

José Rodrigues da Silva, Federal University of Piauí

Graduado em Educação do Campo/Ciências da Natureza, pela Universidade Federal do Piauí, Campus Senador Helvídio Nunes de Barros.

Laís dos Santos Neri da Silva, Federal University of Piauí

Mestra em Genética e Melhoramento, especialista em Ciências da Natureza e licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Piauí -UFPI. Desde 2016 atua em projetos de pesquisa sobre diversidade genética e conservação da agrobiodiversidade. Atuou como colaboradora em projetos de extensão voltadas para popularização de conhecimentos sobre genética, evolução, biologia molecular e biodiversidade. Participou como representante discente no colegiado do Programa de Pós-Graduação em Genética e Melhoramento. Atuou como analista de avaliação educacional em ciências da natureza, elaborando e revisando de itens avaliativos de ciências para o ensino fundamental e de biologia para o ensino médio, Enem e principais vestibulares nacionais. Produz conteúdos de divulgação cientifica na página do Instagram @umabiologadisse. Atualmente, é professora de Biologia no Ensino Básico, Técnico e Tecnológico, Classe D I, nível 1, em regime de dedicação exclusiva, do Quadro de Pessoal do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí, campus São Raimundo Nonato.

Michelli Ferreira dos Santos, Federal University of Piauí

Doutora em Biotecnologia (RENORBIO), pela Universidade Federal do Piauí (2016), Mestre em Genética e Melhoramento pela Universidade Federal do Piauí (2011) e Licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual do Piauí (2008). Atualmente é Professora Adjunta III na Universidade Federal do Piauí, no campus Ministro Petrônio Portella, no Curso de Licenciatura em Educação do Campo, Ciências da Natureza. Coordenadora da Pós Graduação Lato Sensu em Educação do Campo, na Universidade Federal do Piauí, no campus Ministro Petrônio Portella. Colabora como docente no Programa de Pós Graduação em Agronomia (PPGA/UFPI). É docente Orientadora do Programa Residência Pedagógica PRP/UFPI, núcleo de Ciências. É líder do Grupo de Pesquisa em Sementes Crioulas do Piauí - GPESC. Desenvolve atividades na área de Genética Vegetal e Animal, Biologia Molecular e Patrimônio Genético com ênfase na conservação das Sementes Crioulas do Piauí.

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Published

2025-01-04

How to Cite

SILVA, José Rodrigues da; SILVA, Laís dos Santos Neri da; SANTOS, Michelli Ferreira dos. The genetic and cultural heritage of creole seeds in the perception of students of the Degree in Education in Campo de Picos-PI. Revista Prática Docente (Journal Practice Teacher), [s. l.], vol. 9, p. e24034, 2025. DOI: 10.23926/RPD.2024.v9.e24034.id936. Disponível em: https://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/936. Acesso em: 20 jan. 2025.

Issue

Section

Natural sciences and their technologies